BAHAN2 NYA
1 kilo daging lembu
8 ulas bawang merah
3 cm lengkuas
6 tangkai cili kering
1/2 biji kelapa (untuk santan nya)
1/2 biji kelapa (untuk dibuat kerisik)
2 helai daun kunyit
5 ulas bawang putih
5 cm halia
2 batang serai
12 biji cili api
2 keping asam keping
CARA2 MEMBUAT NYA
1.semua bahan2 diatas dikisar,kecuali daging di potong sebesar 2 inci.
2.tumis kesemua bahan2 yang dikisar tadi sehingga naik bau
3.masukkan daging dan gaul,apabila ia mendidih kemudian masukkan santan,daun kunyit dan asam keping.
4.akhir sekali masukkan kerisik,kacau sehingga ia menjadi sedikit kering...angkat...dan sedia untuk hidangan berbuka puasa petang ni......sesiapa yang makan pedas boleh lebihkan cili padi supaya lebih berapi lagi........he...he.......SELAMAT MENCUBA RESEPI INI.......
No comments:
Post a Comment