masa nak jadi pramugari dulu...he...he...

masa nak jadi pramugari dulu...he...he...


selamat datang ke blog saya . blog ini ada pelbagai resepi yang boleh anda cuba . terima kasih .

Wednesday 3 August 2011

http://www.koleksi1001resepi.com/search/label/malay%20kueh%20mueh


resepi doh pau saya:500g tepung pau/superfine flour
1
peket yis segera atau 15 yis segar
gula (1/2 cawan)
minyak jagung (1/4
cawan)
air (1 1/4 cawan)

cara:larutkan gula
kedalam air.
campurkan yis kedalam tepung.
tuangkan campuran air dan gula
kedalam tepung. masukkan lain-lain bahan dan gaul tepung hingga menjadi doh. uli
doh dengan tangan selama 10 ke 15 minit sehingga doh licin dan boleh
diregangkan.
bulatkan doh kecil-kecil (seberat 40g setiap satu) dan ketepikan
selama 10 minit.
leperkan doh dan isikan inti kedalamnya. letakkan diatas
sekeping kertas minyak kecil. buat hingga semua bahan habis digunakan.
tutup
doh dan ketepikan selama 30 minit. letakkan atas periok kukus dan kukus selama
15 minit pada suhu tinggi.

No comments:

Post a Comment