Bahan-bahan:
- 250 gram tepung gandum
- 100 gram / ml air suam
- 50 gram gula castor
- 3 gram dry yeast (3/4 sudu kecil)
- 1 sudu besar shortening
- 1 sudu besar dough softener
- 1 sudu kecil bread softener
- 1/2 sudu kecil baking powder
Bahan sampingan :
- Daun pisang / kertas A4/ cooking sheet dipotong sebesar 2 x 2 inci
Cara Membuatnya :
- Masukkan semua bahan-bahan ke dalam bread machine mengikut turutan, air suam, dry yeast, tepung gandum, baking powder, bread softener, gula castor, dough softener dan shortening.
- Pilih menu 'dough' dan on kan bread machine.
- Keluarkan doh dari Bread Machine setelah doh siap diuli dan direhatkan kali pertama lebih kurang selama 15 minit sahaja. Tidak perlu menunggu sehingga doh siap di uli sepenuhnya atau selama 1 1/2 jam.
- Bahagikan doh kepada 10 bahagian.
- Masukkan inti kegemaran anda dan tutup kemas.
- Letakkan di atas daun pisang / kertas A4 / cooking sheet.
- Biarkan naik 2 kali ganda.
- Panaskan pengukus. Bila air telah mendidih, masukkan pau dan kukus selama 10 minit.
- Angkat dan sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment